Sirupy

Předpisy na sirupy s vyšším obsahem cukru  

 

Bezinkový sirup

 Tento sirup vyrábíme teplou cestou.Bezinky černého bezu zbavíme třapin,podlijeme 1/3 vody a vaříme 15 minut.

Současně s mícháním roztíráme a rozmačkáváme plody. Po ukončeném varu necháme hmotu 12 hodin odležet a

potom ji vylisujeme přes plachetku nebo jiným vhodným způsobem.Šťávu necháme několik hodin sedimentovat.

Čirou šťávu odměříme,zahřejeme na 80 - 90°C a za neustálého míchání v ní rozpustíme cukr v množství 1,7 kg na 1 litr šťávy.

Můžeme též přidat 10 - 12 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy.Po úplném rozpuštění cukru,popřípadě i kyseliny citrónové,

udržujeme teplotu sirupu na uvedené výši ještě 5 minut.

Po mírném zchlazení nalijeme sirup do láhví a necháme vleže chladnout na vzduchu.

Další jiný recept se nachází na poslední straně.

 

 

Borůvkový sirup

 Borůvky rozmačkáme a necháme asi 6 hodin naležet.Hmotu pak vylisujeme ,scedíme nebo přefiltrujeme přes řidší tkaninu,

abychom odstranili zbytky dužniny a slupek, které šťávu zakalují.Šťávu ponecháme několik hodin sedimentovat a

potom ji stáhneme z kalů.V 1 litru šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 9 - 13 g kyseliny citrónové.

Pokud budeme cukr ve šťávě rozpouštět zahorka,je třeba,abychom děrovanou sběračkou,

cedníkem apod. odstraňovali s povrchu pěnu,která se tam při vyšší teplotě zpravidla vytváří. 

 

Jablečný sirup

 Dobře opraná jablka vhodným způsobem rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu ponecháme 6 - 12 hodin sedimentovat.

Odkalenou šťávu opatrně stáhneme z kalů.Pokud chceme mít sirup více čirý,tak můžeme  šťávu ještě přefiltrovat.

Jablečný sirup vyrábíme nejčastěji teplou cestou.Během zahřívání odstraňujeme s povrchu pěnu.

Záhřev příliš nezvyšujeme a neprodlužujeme, protože jablečný sirup velice snadno získává varnou příchuť.

Na 1 litr šťávy z kyselejších odrůd,nebo z jablek méně zralých,použijeme 1,6 až 1,7 kg cukru a 8 až 10 g kyseliny citrónové.

Na 1 litr šťávy ze sladších odrůd a konzumně zralých plodů použijeme 1,5 kg cukru a 15 až 17 g kyseliny citrónové.  

 

Rybízový sirup

 Bobule červeného rybízu odstopkujeme,rozmačkáme a necháme několik hodin naležet,

aby barvivo ze slupek,přešlo do šťávy.Rybízovou drť potom vylisujeme a šťávu běžným způsobem vyčíříme.

Chuť,barvu i aróma zlepšíme přídavkem 10% černého rybízu.Při naležení necháme drť mírně nakvasit.

Na 1 kg šťávy dáme 1,6 kg cukru a 2 až 4 g kyseliny citrónové.Rybízový sirup připravujeme jak teplou,tak i studenou cestou.

Jestliže rozpouštíme cukr ve šťávě zatepla ,pak šťávu získáme snadněji,

když rybízovou drť ještě před lisováním krátce prohřejeme při teplotě 70 až 80°C. 

     

Šípkový sirup

 Tento chutný sirup je drahoceným a uznávaným zdrojem vitamínu C.

Lžička sirupu uhradí značnou část doporučované denní dávky tohoto vitamínu.

Se sodovkou poskytuje nápoj s pozbuzujícími účinky.Šípky musí být plně zralé,zcela svěží a zdravé.

K výrobě sirupu potřebujeme nejméně 1kg šípků,2 litry vody a 1,5 kg cukru.

Šípky rozdrtíme, zalijeme 1/2 až 3/4 celkové dávky vody, rychle uvedeme do varu a vaříme 10 minut.

Roztok nejprve přecedíme a potom ještě přefiltrujeme přes hustší plachetku.

Na zbylé šípky nalijeme zbývající část vody a znovu je vaříme po dobu 10 minut.

Roztok přecedíme a přefiltrujeme jako v prvním případě.Oba tekuté podíly slijeme dohromady.

V tomto zcezeném odvaru rozpustíme veškerý cukr. 

Mátový sirup

250 g pískového cukru dáme do nádoby na plotnu a přilijeme 1,5 dl vody.

Cukr mícháme,až se rozpustí a ještě 6 minut povaříme.

Přidáme na špičku nože kyselinu citronovou,stáhneme s plotny a

můžeme obarvit zeleným potravinářským barvivem.

Necháme vychladnout a studeným nálevem zalejeme 3-4 snítky máty peperné v čisté lahvičce.

 

Kopřivový sirup

3 a 1/2l vody
3 citróny
100 vršků kopřiv
3kg cukru krystal
5 lžiček kyseliny citrónové

Vodu svaříme s citróny, které umyjeme a nakrájíme na kolečka.

Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv.

Necháme 24h vyluhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme.

Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, až se cukr rozpustí.

Již nevařit, nalijeme do flašek a dáme do chladna.