Sirupy |
Předpisy na sirupy s vyšším obsahem cukru
Bezinkový sirup
Tento sirup vyrábíme teplou cestou.Bezinky černého bezu zbavíme třapin,podlijeme 1/3 vody a vaříme 15 minut.
Současně s mícháním roztíráme a rozmačkáváme plody. Po ukončeném varu necháme hmotu 12 hodin odležet a
potom ji vylisujeme přes plachetku nebo jiným vhodným způsobem.Šťávu necháme několik hodin sedimentovat.
Čirou šťávu odměříme,zahřejeme na 80 - 90°C a za neustálého míchání v ní rozpustíme cukr v množství 1,7 kg na 1 litr šťávy.
Můžeme též přidat 10 - 12 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy.Po úplném rozpuštění cukru,popřípadě i kyseliny citrónové,
udržujeme teplotu sirupu na uvedené výši ještě 5 minut.
Po mírném zchlazení nalijeme sirup do láhví a necháme vleže chladnout na vzduchu.
Další jiný recept se nachází na poslední straně.
Borůvkový sirup
Borůvky rozmačkáme a necháme asi 6 hodin naležet.Hmotu pak vylisujeme ,scedíme nebo přefiltrujeme přes řidší tkaninu,
abychom odstranili zbytky dužniny a slupek, které šťávu zakalují.Šťávu ponecháme několik hodin sedimentovat a
potom ji stáhneme z kalů.V 1 litru šťávy rozpustíme 1,5 kg cukru a přidáme 9 - 13 g kyseliny citrónové.
Pokud budeme cukr ve šťávě rozpouštět zahorka,je třeba,abychom děrovanou sběračkou,
cedníkem apod. odstraňovali s povrchu pěnu,která se tam při vyšší teplotě zpravidla vytváří.
Jablečný sirup
Dobře opraná jablka vhodným způsobem rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu ponecháme 6 - 12 hodin sedimentovat.
Odkalenou šťávu opatrně stáhneme z kalů.Pokud chceme mít sirup více čirý,tak můžeme šťávu ještě přefiltrovat.
Jablečný sirup vyrábíme nejčastěji teplou cestou.Během zahřívání odstraňujeme s povrchu pěnu.
Záhřev příliš nezvyšujeme a neprodlužujeme, protože jablečný sirup velice snadno získává varnou příchuť.
Na 1 litr šťávy z kyselejších odrůd,nebo z jablek méně zralých,použijeme 1,6 až 1,7 kg cukru a 8 až 10 g kyseliny citrónové.
Na 1 litr šťávy ze sladších odrůd a konzumně zralých plodů použijeme 1,5 kg cukru a 15 až 17 g kyseliny citrónové.
Rybízový sirup
Bobule červeného rybízu odstopkujeme,rozmačkáme a necháme několik hodin naležet,
aby barvivo ze slupek,přešlo do šťávy.Rybízovou drť potom vylisujeme a šťávu běžným způsobem vyčíříme.
Chuť,barvu i aróma zlepšíme přídavkem 10% černého rybízu.Při naležení necháme drť mírně nakvasit.
Na 1 kg šťávy dáme 1,6 kg cukru a 2 až 4 g kyseliny citrónové.Rybízový sirup připravujeme jak teplou,tak i studenou cestou.
Jestliže rozpouštíme cukr ve šťávě zatepla ,pak šťávu získáme snadněji,
když rybízovou drť ještě před lisováním krátce prohřejeme při teplotě 70 až 80°C.
Šípkový sirup
Tento chutný sirup je drahoceným a uznávaným zdrojem vitamínu C.
Lžička sirupu uhradí značnou část doporučované denní dávky tohoto vitamínu.
Se sodovkou poskytuje nápoj s pozbuzujícími účinky.Šípky musí být plně zralé,zcela svěží a zdravé.
K výrobě sirupu potřebujeme nejméně 1kg šípků,2 litry vody a 1,5 kg cukru.
Šípky rozdrtíme, zalijeme 1/2 až 3/4 celkové dávky vody, rychle uvedeme do varu a vaříme 10 minut.
Roztok nejprve přecedíme a potom ještě přefiltrujeme přes hustší plachetku.
Na zbylé šípky nalijeme zbývající část vody a znovu je vaříme po dobu 10 minut.
Roztok přecedíme a přefiltrujeme jako v prvním případě.Oba tekuté podíly slijeme dohromady.
V tomto zcezeném odvaru rozpustíme veškerý cukr.
Mátový sirup
250 g pískového cukru dáme do nádoby na plotnu a přilijeme 1,5 dl vody.
Cukr mícháme,až se rozpustí a ještě 6 minut povaříme.
Přidáme na špičku nože kyselinu citronovou,stáhneme s plotny a
můžeme obarvit zeleným potravinářským barvivem.
Necháme vychladnout a studeným nálevem zalejeme 3-4 snítky máty peperné v čisté lahvičce.
Kopřivový sirup 3 a 1/2l vody Vodu svaříme s citróny, které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv. Necháme 24h vyluhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, až se cukr rozpustí. Již nevařit, nalijeme do flašek a dáme do chladna.
3 citróny
100 vršků kopřiv
3kg cukru krystal
5 lžiček kyseliny citrónové