Dorty a vše sladké
ŠAMPAŇSKÝ DORT S JAHODAMI
Těsto:
100 g polohrubé mouky, 100 g škrob. moučky, 50 g másla, 4 vejce, 150 g krupicového cukru,
1 sáček vanilkového cukru, kůra z poloviny citronu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Náplň:
200 g jahod, 1 balení mini laskonek, 400 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny,
6 žloutků, 100 g moučkového cukru, 125 ml sektu
Zdobení:
100 g pražených lupínků kokosu
Postup:
Bílky s oběma cukry vyšleháme dotuha. Pak vmícháme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, prosetou mouku, škrob. moučku a nakonec vlažné rozpuštěné máslo. Těsto rozetřeme do vymazané, moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. V předehřáté troubě ho pečeme při 160 °C asi 45 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Poté ho vyjmeme z formy a vodorovně prokrojíme.
Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody. Pak ji zvolna zahřejeme a necháme rozpustit. Žloutky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Za stálého šlehání pomalu přilijeme sekt se želatinou. Směs vyjmeme z vodní lázně a vmícháme do ní 100 ml studené smetany. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha a lehce ji vmícháme do náplně.
Spodní díl korpusu potřeme třetinou krému. Rozložíme na něj očištěné, na kousky nakrájené jahody a část mini laskonek a zakryjeme je druhou třetinu krému. Navrch přiklopíme druhý díl korpusu. Povrch dortu potřeme zbylým krémem. Boky dortu obalíme praženými kokosovými lupínky a obložíme mini laskonkami. Nahoře dort ozdobíme zbylými
mini laskonkami a jahodami.