Polévky
Zeleninová polévka s cizrnou
Suroviny:
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 3 mladé cibulky i s natí
- kousek bílé ředkve
- 3 stroužky česneku
- 3 - 4 brambory
- 1 konzerva cizrny
- zeleninový bujón
- sůl
- pepř
- olej
Postup:
Nakrájenou zeleninu lehce osmahneme na oleji, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme doměkka. Krátce před koncem vaření vložíme okapanou cizrnu a necháme přejít varem. Přidáme nakrájenou cibulovou nať, případně dochutíme.Zeleninu můžeme libovolně obměňovat podle sezony nebo podle toho, co právě máme doma.
Pórková polévka s masovými knedlíčky
400 g krkovice
1 střední pórek
1 vejce
skleněné čínské nudle
česnekový olej
2 pol. lžíce zázvoru
kostka bujónu (vývar)
sůl, bílý pepř
Krkovici umeleme, ochutíme solí, pepřem a zázvorem. Přidáme vejce, promísíme a vypracujeme 7 masových koulí, které vložíme spolu s kostkou bujónu do cca 2 litrů vroucí vody.
Jakmile knedlíčky vyplavou, přidáme pokrájený pórek a vaříme do zkřehnutí. Dochutíme lžící česnekového oleje a asi 3 minuty před dokončením vsypeme čínské skleněné nudle. Promícháme a podáváme horké