Omáčky a guláše
Česneková omáčka
Omáčka:
4 lžičky másla
20 ml mléka
2 párky
10-20 stroužků česneku
sůl, pepř
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a mlékem. Rozšleháme a 10 minut povaříme. Do omáčky vložíme na kolečka nakrájený párek a česnek, popřípadě dosolíme a opepříme.
Můžeme zjemnit mlékem či smetanou. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem.
GULÁŠ V TROUBĚ
Pokud chceš docílit fakt skvělý guláš a nechceš použít metodu "maso přes noc", tak začni klasicky- cibulka, maso, paprika atd. na plotně, podlij tak, aby bylo maso potopené, přikryj pokličkou a dej do trouby na 150 stupňů.
Nevšímej si toho klidně dvě hodiny, pak zkontroluj, strč zpátky do trouby a pokračuj.
Klidně další dvě hodiny.
Maso bude krásně měkké právě ve fázi, kdy bude šťávička akorát, pokud dáš dost cibule, není třeba zahušťovat, pokud by bylo, tak na poslední půl hodinky tam hoď střídku z cca půl krajíčku chleba.
Na rozdíl od klasické metody na plotně není prakticky vůbec třeba hlídat a navíc
je ještě i chuťově lepší
BLESKOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
400 g masa na minutku, 1 plechovka fazolí, 1 velkou cibule, 2 stroužky česneku, pepř, gulášovou kostku, majoránku, sůl, olej, kečup
Postup:
Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku.
Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme.
Na konec přidáme majoránku.