Polévky

Zeleninová polévka s cizrnou                            

Zeleninová polévka s cizrnou

Suroviny:

  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 3 mladé cibulky i s natí
  • kousek bílé ředkve
  • 3 stroužky česneku
  • 3 - 4 brambory
  • 1 konzerva cizrny
  • zeleninový bujón
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

Nakrájenou zeleninu lehce osmahneme na oleji, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme doměkka. Krátce před koncem vaření vložíme okapanou cizrnu a necháme přejít varem. Přidáme nakrájenou cibulovou nať, případně dochutíme.


Zeleninu můžeme libovolně obměňovat podle sezony nebo podle toho, co právě máme doma.    
 
 
 
 
 

Pórková polévka s masovými knedlíčky

 

400 g krkovice
1 střední pórek
1 vejce
skleněné čínské nudle
česnekový olej
2 pol. lžíce zázvoru
kostka bujónu (vývar)
sůl, bílý pepř

 

 

 

Krkovici umeleme, ochutíme solí, pepřem a zázvorem. Přidáme vejce, promísíme a vypracujeme 7 masových koulí, které vložíme spolu s kostkou bujónu do cca 2 litrů vroucí vody.
Jakmile knedlíčky vyplavou, přidáme pokrájený pórek a vaříme do zkřehnutí. Dochutíme lžící česnekového oleje a asi 3 minuty před dokončením vsypeme čínské skleněné nudle. Promícháme a podáváme horké